Reel to Real

wordt gevormd door Ronald Peters, Frans Heys en Marcel Peters. Marcel: “Die Keltische muziek spreekt tot de verbeelding. Het zijn oude volksverhalen, die in muziek verteld worden. Er zit een ziel in de liederen en dat spreekt mensen aan. Je hoort met name in de ballades de oude verhalen van de Ieren, melancholisch en meeslepend.”

Het is alweer vijftien jaar geleden dat Ronald en Marcel met hun vader op vakantie gingen naar Dublin. Ze zaten in een pub aan een pint Guinness, toen een paar mensen binnenkwamen met muziekinstrumenten en met name Ronald in vervoering brachten met hun muziek. Marcel: “Dat wil ik ook”, was de reactie van Ronald. Hij kocht een accordeon, nam les en zo ontstond na een paar jaar Reel to Real. Zo genoemd naar de Ierse dans de Reel. We treden zo af en toe op, bij de duomarathon of op een trouwerij. Dan spelen we vooral de jigs en reels, de Ierse dansmuziek. Als je muziek maakt, is het altijd leuk om het te kunnen delen met anderen.”

“Als je er zelf lol in hebt, dan straal je dat ook uit. En als je dan de kans krijgt om een concert te geven in die prachtige elfde-eeuwse Mariakapel, dan grijp je die kans met beide handen aan. Ik liep vaak langs de kapel en vond het altijd al een bijzondere krachtplek. Om nu de oude Ierse muziek ten gehore te brengen in dit oude gebouw, dat is een bijzondere combinatie.”

 

 

 

 

 

 

 

Tinkers, Drinkers, Dreamers

Ierse, Engelse & Americana Folk

De band ‘Tinkers, Drinkers, Dreamers’ heeft reeds een lange geschiedenis.

In haar ruim twintigjarig bestaan heeft zij verschillende festivals aangedaan. Zo stonden zij onder meer op diverse edities van het Folkwoodsfestival , het Eire at the Top festival in Enkhuizen, het Keltisch festival in Goirle en op het Parkfestival in Oosterhout.

Ook pubs, cafés en kleine intieme theaters zijn plekken waar Tinkers, Drinkers, Dreamers graag geziene gasten zijn. In 2003 heeft de band haar eerste CD uitgebracht, genaamd ‘Running Roots’. In het voorjaar van 2009 volgt een tweede: ‘A Gap in the Clouds’.

De bandleden hebben een zeer uiteenlopende muziekachtergrond: van Rock, via Blues naar Americana. Zelfs Ragtime, Old time en Country invloeden zijn te bespeuren in de arrangementen van de traditionals die gespeeld worden. De  geneugten van drank, verloren liefdes, mannen en hun overspelige vrouwen, zeereizen zijn geliefde onderwerpen zijn in deze liederen. Jigs, reels polka’s en old time tunes met illustere namen hebben een vaste opbeurende plaats in het repertoire, met liefde en vaart gespeeld.

Op dit moment bestaat de band uit 5 personen:
Bart van Asten, zang en gitaar,
Karel van Bokhoven, mandoline en zang
Guy Roelofs, viool en bouzouki,
Jenny van Diggelen, houten dwarsfluit en tinwhistle,
Ruud Sempel, bas