Vorige Pagina
Volgende Pagina

TONNEKE BOS

Mijn hele leven was en ben ik gefascineerd door sieraden en dat is uitgegroeid tot een zekere vorm van passie. Ieder sieraad is voor mij een uitdaging om te maken en is uniek. Ik vindt het heerlijk telkens andere materialen te ontdekken en daar dan weer iets moois van te maken.

Mijn ondergrond is edelsmeden, 7 jaar lang gedaan op de Lindenberg in Nijmegen, waar vooral de creatieve kant van mij werd gestimuleerd.

Later ben ik masterclasses designsieraden gaan doen en workshops wolvilten, macramé, porselein, hoeden en tassen maken. Dit alles heeft geresulteerd tot het creëren van sieraden zoals ik ze nu maak, vaak gecombineerd met metalen, vilt, leer, wol, zijde, rubber etc.

Enige tijd geleden stond ik op een kunstfair, die geopend werd door Hedy d’ Ancona, de voormalige minister van cultuur. Zij bekeek mijn werk kritisch waarop ze zei;” u maakt kunst” . Dat was voor mij een groot compliment. Ik zie het zelf ook zo. Vrijwel nooit maak ik een werkstuk twee maal, dat kan ik ook niet eens

Tonneke Bos

ZEF van ES

Mijn levensinvulling was tot 62 jaar in de metaal bij Darley als hoofd bedrijfsbureau en ik ben vanaf deze leeftijd geheel als autodidact pottenbakker met klei gestart. Geen ellenlange opsommingen van hoog aangeschreven instituten welke het vak van keramist onderwijzen. Gedurende langere periode ben ik actief geweest met aardewerk draaien zoals potten, schalen, het maken van tegelplateau’s, geglazuurde onderwerpen op borden zoals bloemen en vogels. Een aantal jaren geleden via kunstmarkten heb ik bekendheid gekregen met kristalglazuur. Met vallen en opstaan is het mij gelukt de mooiste glazuur op kwalitatief niveau te ontwikkelen en te beheersen en breng de glazuren aan: op potten, vazen, schalen alle in diverse vormen maar vooral op sculpturen waaronder damesfiguren, schemerlampen met verrassende effecten. Naast de moeilijke techniek is mijn gevoel, de ziel en het hart mijn enige criterium om absolute unieke kunststukken te vervaardigen op hoog niveau met deze fascinerende speling der natuur.

TECHNIEK

Al mijn werk wordt met de hand gemaakt door mezelf uit één soort zuivere porseleinklei voor alle vormen en met micro-macro kristalglazuren in een speciale uit te voeren ovenproces op circa 1250 graden gebakken.

Kristalglazuur-objecten mogen het predicaat zéér fraai dragen en zijn onder de juiste omstandigheden te aanschouwen in het volle zonlicht of met verlichting.

KORTOM EEN PASSIE

In de voorgaande jaren mocht ik met veel succes deelnemen aan diverse kunstmarkten, o. a. DELFT, DORDRECHT, VAALS, RIMBURG, VENLO, GEMERT, GOUDA en in België MAASEIK, HAAGT, RAEREN  en vele meer.

In de jaren 2012 en 2014 heb ik samen met mijn vrouw  een expositie georganiseerd. Een breed scala van kunstvoorwerpen in diverse richtingen.

Met vriendelijke groeten,

Zef van Es.

JOHAN ESKENS

Bezig zijn, kracht en energie, bewegen en beweging, snelheid en verstilling, mystiek en boodschap. Dat zijn typeringen die mij goed passen. Dat is in mijn werken goed zichtbaar.

Na bezig geweest te zijn in “het kunstzinnige” (linoleumdruk, edelsmeden, portret- en model -boetseren, glasblazen,-fusen, -gieten, bronsgieten, schilderen) ben ik sinds eind 2012 bezig met het maken van beelden uit steen en van brons.

En dat bevalt me uitstekend. Ik loop de trap af en kijk dan in mijn eigen “galerie” en een deur verder sta ik in mijn atelier. Al werkend krijg ik regelmatig nieuwsgierige toeristen uit binnen- en buitenland binnen, die tekst en uitleg krijgen over materiaal en de beelden.

Als autodidact werk ik zeer intuïtief met het materiaal, gereedschap en de steensoort. Ik noem het: “in gesprek gaan met….”. Mijn aanwezige spirituele eigenschappen helpen hierbij.

Veel van mijn beelden laten ook mijn achtergrond als leraar lichamelijke opvoeding en fysiotherapeut zien. Beweging! Maar ook mijn drang naar openheid, suggestie en verrassen.

Er is altijd meer (te zien) dan wat je denkt op te merken. Elk beeld wat vrijkomt in de ruimte heeft een verhaal, een boodschap. Dat verhaal, die boodschap ontstaat tijdens het maakproces en schrijf ik op. Tot nu toe klopt het nog steeds voor diegene die een beeld heeft aangeschaft.

AFRA KOOLEN

Ik ben Afra Koolen en schilder abstract intuïtief met olieverf op doek. Veel verblijvend in Frankrijk, waar ik ook ’n galerie heb gehad, doe ik veel inspiratie op.

In de stilte wordt veel geboren binnen mij. Ook op mijn geliefd eiland La Gomera ontstaat er veel in de geweldige natuur waar ik graag wandel.

Mijn schilderijen hebben soms ’n spiritueel tintje, maar in de kern zijn het energieën die zich in kleur en vorm laten zien. Het lijkt me inspirerend om onderdeel te zijn van dit festival in Gennep.