Voor een dagje Frankrijk proeven hoef je op 19 augustus niet ver te reizen. Op de Markt in Gennep staat de Franse muziek centraal met La Très Illustre Compagnie du Chat Noir en Les Copains.

Vijf jaar geleden besloten drie bevriende muzikanten dat het ook anders kon. Ze zegden de rockmuziek die ze jarenlang hadden gemaakt vaarwel en stortten zich vol overgave op het Franse chanson. Na genoeg liedjes te hebben geschreven en gearrangeerd voor een album, werd de bezetting aangevuld tot de tien muzikanten die de Nijmeegse groep La Très Illustre Compagnie Du Chat Noir nu telt. Het resultaat, debuutalbum La Vendange, werd in januari 2014 door platenmaatschappij Coast to Coast uitgebracht. Chat Noir is weliswaar geïnspireerd door de passie van stokoude chansons, maar in de eigenzinnige liedjes is ook donkere singer-songwriter, zwierige klezmer en Waitsiaans boemsketelgebral te horen. Bovenal wordt er vol vuur verhaald van goed en kwaad, van de vergankelijkheid en natuurlijk de liefde.

Les Copains laten het Franse chanson in een informele sfeer tot leven komen. Het repertoire varieert van klassieke chansons tot minder bekende liederen met een vleugje gypsy of jazz. Denk aan Charles Aznavour en Georges Brassens, maar ook aan jongere en minder bekende zangers zoals Thomas Dutronc, Zaz en Gilbert Laffaille. Nostalgie en mooie herinneringen, stilletjes mee-neuriën en uit volle borst meezingen, dat kan allemaal bij de hartverwarmende concerten van Les Copains. De akoestische instrumenten zorgen voor een warme klankkleur.